Pretekle

maj 17 — julij 8, 2024

25/7? It's only natural

Patrik Dvorščak, Jurij Hartman, Petra Korent, Oskar Slabe, Neža Šivec

ECOART festival že četrto leto zapored odpira svoja vrata v Galeriji Y, tokrat z razstavo 25/7? It’s only natural, s katero predstavlja, zdaj že kar tradicionalno, dela petih nadobudnih slovenskih umetnikov mlajše generacije. V ospredju je pestro dogajanje na trenutni domači umetniški sceni, kjer se rojevajo in zorijo vedno novi talenti, nekateri še v svojih povojih na umetniških akademijah, drugi že na svobodnih umetniških poteh, ki pa niti za trenutek ne zaostajajo z nagovarjanjem aktualnih problematik doma in po svetu.<br /><br />Ena takšnih problematik je tematika letošnje edicije festivala Ljubljana Art Weekend (LJUBAW), ki se dotika vprašanja prekarnosti današnjih oblik dela. Pričujoča razstava se ob uspešnem sodelovanju s festivalom LJUBAW nanj tudi tematsko naslanja, a si hkrati zastavlja svoj interpretacijski okvir.<br /><br />Razstavljajo Patrik Dvorščak, Jurij Hartman, Petra Korent, Oskar Slabe in Neža Šivec.

marec 29 — maj 13, 2024

2X MARUŠIČ

Živko Marušič, Ira Marušič

Na začetku pomladnih dni se v Galeriji Y odpira razstava medgeneracijskega slikarskega tandema: Ire in Živka Marušič. Oče in hči sta s specifičnim subtilnim procesom dela ustvarila pet monumentalnih del v tehniki olja, voska in pigmenta na platno. Dela v svoji srčiki prečijo fascinacijo nad naravo, medosebnimi odnosi, sanjarskim soobstojem različnih entitet in nenazadnje lastnima ustvarjalnim miljejem. Naslov razstave se nanaša na njuno skupno slikanje in deljenje ateljeja, pa tudi na nostalgičen spomin s konca prejšnjega stoletja, ko sta kot novopečena oče in hči že ustvarjala igrive, barvite, z otroško nedolžnostjo in zvedavostjo zapolnjene kompozicije.

februar 2 — marec 25, 2024

Sašo Vrabič - Neobstoječi

V začetku leta 2024 se v Galeriji Y samostojno predstavlja eden od hišnih umetnikov, Sašo Vrabič. Četudi je širša javnost v zadnjem času navajena njegovih dinamičnih figuralnih slikarskih del, nam nasploh vsestranski ustvarjalec tokrat na ogled postavlja serijo del na papirju, izdelanih v tehniki pastela in akvarela. Obširna, pronicljiva in zapomnljiva serija intenzivnih človeških portretov nosi naslov Neobstoječi. S svojim počelom, stopnjevano intenziteto in miljéjskim izrazom naslavlja peščico aktualnih pomislekov, vezanih tako na umetnikovo osebno prakso, kot tudi na problematiko sodobne družbe.

december 8 — januar 29, 2023-2024

ČU ČU MADAFAKA

Žiga Kariž, Denis Krašković, RONE84

Zaključek koledarskega leta v Galeriji Y obeležuje skupinska razstava treh umetnikov srednje generacije. Žiga Kariž, RONE84 in Denis Krašković se na razstavi ČU ČU MADAFAKA predstavljajo s svojimi novejšimi, pa tudi nekaterimi starejšimi deli, ki smo jih v kakšni od galerij doma in v tujini že zasledili v predrugačeni in vsebinsko zaokroženi celoti. Tokratni nepričakovan heterogeni trio ob združitvi na razstavo prodira kot šarovito adventno iznenadenje.

september 29 — december 1, 2023

Arjan Pregl - Lepa reč!

Arjan Pregl se v Galeriji Y predstavlja s povsem svežimi umetniškimi deli, ki so spretno združena pod naslovom Lepa reč!. V matični galeriji, kjer se letos jeseni prvič predstavlja samostojno, na ogled postavlja 3 različne cikle, od katerih vsak zastopa drug likovni pristop, vsebinsko prezentacijo in tehniko. Namesto številnih risb, ki smo jih nedavno videli v Mestni galeriji Nova Gorica, so zdaj na ogled Jedke jedkanice, dovršenim, precizno ustvarjenim in vsebinsko premišljenim slikam pa se pridružujejo še Kolateralne slike, katerih idejne sorodnice smo lansko poletje videli v Galeriji Gallery.

avgust 2 — september 7, 2023

Mito Gegič - Očetnjava je jecljajoči jetnik

Mito Gegič se v Galeriji Kresija predstavlja s svojo najnovejšo produkcijo slikarskih del, ki so nastala med letoma 2022 in 2023. Na razstavi so razstavljena dela monumentalnih in manjših formatov, prek katerih lahko spremljamo umetnikov nadaljnji razvoj, postopno eksperimentiranje in spremembe v slikarski praksi. Dela naslavljajo problematična razmerja moči v oziru do strogo varovanih političnih meja in njihovih posledic. Podobe lovstva, ki v umetnikovem opusu pogosto nastopajo kot domača alegorija različnih oblasti, razmerij moči in njihove zlorabe, se v novi seriji prelevijo v dejanske podobe »tehničnih ovir«, usodnih brodolomov in ponesrečenih poskusov prečkanja Sredozemlja. Gegič se poigrava z idejo ultimativnega nadzora, neomajne avtoritete in nadvlade.

avgust 4 — september 1, 2023

Joškin Šiljan - Okretne slike

Galerija Y v sodelovanju z galerijo Štab iz Beograda tokrat gosti srbskega umetnika Joškina Šiljana, katerega geste karakterizirajo intenzivne barvne ploskve, črkovne fraze in svobodni prepleti črt. Njegov način dela pogosto označujejo s pojmom samodejno risanje. Nastala dela v sebi vsebujejo lahkotnost bivanja in duhovitost kot beg pred običajnim in konvencionalnim. Preko sodobnega likovnega izraza skuša <br />artikulirati nezavedno, ujeti nedorečenost, ki se skriva v sanjah ali viziji, pokazati neomejeno svobodo. <br />Njegovo slikarstvo je globoko intuitivno, nosi pogum in edinstvenost, ki ga postavlja ob bok vodilnim avtorjem svetovne umetniške scene. Z utopično, a za slovenski prostor svežo držo prevzema vlogo, ki je del njegove biti, odgovarja na (samo)zadane probleme, čakajoč na nove. Je znanstvenik, inženir in kreator brezskrbnega sveta, kjer vladata optimizem in nasmeh, ples in veselje. Je umetnik, ki upodablja naše notranje gonilne sile.

maj 19 — junij 30, 2023

Community.env - ECOART Festival

Ema Kobal, DILEMA, Jernej Čuček Gerbec, Carolina De Matthaeis, Nejc Trampuž, artist collective Kvadratni meter

Skupinska razstava Community.env predstavlja dela mladih umetnic in umetnikov, katerih skupna točka umetniške prakse je prevpraševanje odnosa človeka do okolja, v katerem živi. Letos je to okolje zoženo na koncept mestnega prostora. Zajema predvsem urbanizem, različne mestne površine, skupnostne prostore, parke, tretje krajine, obmestna območja in arhitekturo. Na podlagi ideje o pomenu skupnosti in kakovostnega bivanja v mestnem prostoru na razstavi sodelujejo raznoliki umetniki_ce mlajše generacije, ki se v svoji praksi ukvarjajo z urbanizmom, arhitekturo, okoljevarstvom, človeškim faktorjem, lovljenjem mestnih utripov, nepremičninskim vprašanjem in kvaliteto življenja v mestu.

marec 31 — maj 12, 2023

Mito Gegič - Povejte Očetom, da odhajamo

Koncem marca v Galeriji Y odpiramo samostojno razstavo umetnika Mita Gegiča z naslovom Povejte Očetom, da odhajamo. Slike različnih formatov so večinoma del čisto sveže produkcije, nastale v letu 2022 in 2023, združujejo pa jih ekscentrične podobe iz spleta in skepsa do sodobnih razmerij moči ilustriranih skozi prizmo lovstva, milice, carine in srnjadi.

januar 27 — marec 27, 2023

Aleksij Kobal - Logaritmi ekspresije

Samostojna razstava Logaritmi ekspresije združuje slikarska dela iz umetnikovih serij Podtaknjenci, Navzkrižja dilem in Nebeške črvine, katerih dela odlikuje enoten vizualni koncept dinamične igre računalniško koncipiranih vzorcev v kombinaciji s strupenimi fluorescentnimi barvami. Hipnotični učinek krepijo oblikovanje v programu za 3D-animacijo in izvirni tehnični postopki, računalniško dopolnjene ideje pa so nato v tehniki olja precizno preslikane na slikarsko platno. Umetnikova neomajna vnema po tehničnem razvijanju in vizualnem izpopolnjevanju je povzročila nastanek najnovejše serije v obliki manjših formatov, imenovane Nebeške črvine. Serija se od prejšnjih del razlikuje v uporabljeni tehniki, saj je Kobal zaradi želje po še izrazitejšem prikazu detajlov in močnejšem vizualnem učinku, svoje spretne slikarske poteze nadomestil z uporabo tehnike računalniške monotipije na platno.

september 14 — november 18, 2022

Traceback() - 2. ECOART Festival

Bezovšek Sara, Godec Miha, Kosi Janja, Klavžar Slemc Monika, Trampuž Nejc, Žibert Ulla

Že drugo leto zapored se bo v Galeriji Y v sodelovanju z dražbeno hišo SLOART odvil t.i. ECOART festival. Ta naj bi povezoval umetnost in tehnologijo z namenom ozaveščanja o lokalnih in globalnih podnebnih spremembah ter varovanju okolja in družbe. Letošnjo skupinsko razstavo sestavljajo raznolika dela šestih domačih umetnikov mlajše generacije; Sare Bezovšek, Mihe Godca, Janje Kosi, Monike Slemc, Nejca Trampuža in Ulle Žibert.  Kuratorici: Rea Vogrinčič in Maša Žekš

junij 2 — avgust 31, 2022

Tina Dobrajc - Balkan Promises / Balkanske obljube

Junija se v prostore SLOART-a in galerije Y vrača umetnica Tina Dobrajc, katere velike, mistične in venomer presunljive slike ostajajo izjemno priljubljene. Zaradi premišljene rabe bogate živalske ikonografije, številnih folklornih emblemov in prefinjenega feminizma so njena dela mestoma spotakljiva, predvsem pa hitro prepoznavna. Kurent, harmonikaš, drežniške pustne maske in razgaljena dekleta z avbo so motivi, ki umeščeni v scenografsko dodelano in uravnoteženo gozdno kuliso odlično funkcionirajo, z namečkom posipa domiselnih referenc pop kulture pa gledalcu zlezejo pod kožo.

april 1 — maj 27, 2022

LAIBACH KUNST - APOKALIPSA IN OSTALE ZGODBE

Laibach Kunst na tokratni razstavi predstavlja novejše slike. S tole pripombo. Vse njihove podobe so del koherentne umetniške strategije, imajo dolgo in bogato zgodovino in večplasten pomen, ki ni nikoli do konca ulovljiv in razrešen. Prva podoba je bila zgoščena v črnem križu in moči znaka. Sledile so ji druge iz arzenala podob in simbolov Laibacha. Vrsta ikoničnih podob. Tudi tukaj, na razstavi, so razpoznavni motivi: metalec, sejalec, jelen in štirje jezdeci apokalipse. Ko jih Laibach ponovno obišče in reinterpretira, jih prej predrugači kakor (re)konstruira. S tem vsakič znova negira načelo enkratnega in vpelje serialnost.

januar 14 — marec 11, 2022

Miha Štrukelj - Stranske ulice

Miha Štrukelj je umetnik z mednarodno kariero, ki že od konca 90. let prejšnjega stoletja formalno in vsebinsko ostaja zvest konceptu mreže, ki je podstat njegovih del. Podoba piksla iz časa prvih uporabnih domačih računalnikov se je združila z eno od slikarskih metod za prenašanje skic v sliko ali v Štrukljevem primeru, fotografij in postala gradnik ter hkrati ena rdečih niti Štrukljevih del do danes. A raba mreže se spreminja, vedno je sicer podstat slike, ki pa nato po slikarjevi viziji postane bolj ali manj izražena, le ostanek linije ali pa nazoren element na platnu. S tem dosega kar najrazličnejše učinke plastenja in globine del.

september 24 — december 17, 2021

Mitja Ficko - Sezamova vrata in trije X prijatelji

Naslov razstave v Galeriji Y je zelo asociativen in pripovedno odprt. Sestavljen je iz metaforičnih naslovov dveh ločenih slik, ki skupaj tvorita novo asociacijo. V bistvu so razstavljene slike manjkajoči in dopolnjujoči del razstave LUPI SE NEŽNO, ki je bila letos spomladi v galeriji sodobne umetnosti Celje. Ker je poudarek prejšnje razstave bil na razblinjanju figuralnega, sem te slike izločil zaradi njihove narativne vrednosti. Seveda ostajajo vezni člen med “starim in novim”. Ker pa je novo zmeraj že tudi staro, in ker mi vračanje v staro zmeraj obljublja nekaj novega, moja pot še zdaleč ni linearna. Ni pa niti krožna, prej bi rekel, da je lamniskata, horizontalna osmica, v kateri se objemata in razklepata ‘staro in novo’.

september 3 — september 17, 2021

crash & burn - Sara Bezovšek in Nejc Trampuž

Sara Bezovšek, Nejc Trampuž

Razstava z naslovom crash & burn v ospredje postavlja dela intermedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža, ki v svoji praksi raziskuje tematike vezane na ekologijo in izkoriščanja naravnih virov ter jih pretvarja v umetniške projekte. Vizualna umetnica Sara Bezovšek pa skozi svojo prakso raziskuje vplive internetne kulture in spletnih družbenih medijev na gledalca.<br /><br />Razstava je tako prostorska postavitev, kjer se spajajo vsebine in najdene podobe iz različnih socialnih omrežij, spletnih platform in njunih osebnih arhivov.

junij 3 — avgust 19, 2021

ZDENKO HUZJAN – "SENČNO ZAUSTJE"

Ob Huzjanovih »zaustnikih« bi mogli govoriti o razmejenosti občutja z duhovnim, o enigmatični podobi-risbi, kjer ni »nevarnosti« primarnega trpljenja. Čeprav so vsi simboli, ki se pojavljajo v slikah, docela prepoznavni: razsežnost, ki ni le enosmerna, enoznačna, ampak je v njej duhovnost, magija, ki v trenutku zavzame prostor okrog »skrčenih« figur, ki so naslikane z nekakšno vehemenco, namenoma robate, grobe, toge, v resnici pa prefinjene, narisane (saj gre primarno za neko Sled, za notranje-zunanji »vgreb« v površino platna) z mojstrsko potezo; v načelu posvečene duhovniški eliti.

april 22 — maj 28, 2021

Marko Jakše - DRUGA RUNDA

»Želim vam neobremenjen (p)ogled ... Razum pa, če se le da, potisnite vstran in v ozadje. To ni politični <br />program, ni česa razumeti. Prepustite se golim čutom in čustvom in poskušajte utripati v <br />nedoumljivem svetu domišljije ... brez gospodarja. <br /><br />Srečno!«

marec 11 — april 19, 2021

Marko Jakše - NA OTOKU NIGA

Ker se je v novonastali situaciji, vemo kateri in kakšni, vsa umetnost in kultura nasploh znašla na <br />otoku, izolirana, se mi naslov zdi kar primeren ... V resnici seveda nima nikakršne, vsaj direktne ne, <br />povezave s slikami na razstavi ...