september 3 — september 17, 2021

Kurator

Rea Vogrinčič

Razstava z naslovom crash & burn v ospredje postavlja dela intermedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža, ki v svoji praksi raziskuje tematike vezane na ekologijo in izkoriščanja naravnih virov ter jih pretvarja v umetniške projekte. Vizualna umetnica Sara Bezovšek pa skozi svojo prakso raziskuje vplive internetne kulture in spletnih družbenih medijev na gledalca.

Razstava je tako prostorska postavitev, kjer se spajajo vsebine in najdene podobe iz različnih socialnih omrežij, spletnih platform in njunih osebnih arhivov.

Resnični svet je na razstavi spojen z najdenimi spletnimi krajinami, v kateri se bi (morda) lahko znašli v prihodnosti. Računalniško generirane podobe, ki jih spajata z elementi iz realnega sveta, najdene na različnih spletnih platformah, prikazujejo izmišljene pokrajine, ki so nasičene z informacijami. Takšno nalaganje podob jima omogoča, da so dela večplastna tako v interpretaciji kot tudi v umeščanju v različne kontekste.Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. V svoji umetniški praksi raziskuje, shranjuje in kolažira vizualne reference, na katere naleti med brskanjem po spletu ter gledanjem filmov in televizijskih serij. Skozi apropriacijo ustvarja nove pripovedi, pri čemer jo zanima, kakšne vsebine ljudje konzumirajo, kaj delijo na socialnih omrežjih, kako vizualni material potuje po internetu ter kako se spreminja in v različnih kontekstih vpliva na uporabnike.
V kontekstu post-internetne paradigme tako ustvarja prostor, kjer so spletne vsebine in internetne reference konsistenten in nepogrešljiv del sveta, v katerem živimo. Magistrirala je iz vizualnih komunikacij, smer Grafično oblikovanje, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2018 se je predstavila na večih skupinskih razstavah, samostojne razstave pa je imela v projektnem prostoru Aksioma, v galeriji Kamera v Kino Šiški, v Osmo/zi, DobriVagi in v GT22. Prejela je tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Nejc Trampuž (1993) je intermedijski umetnik in fotograf mlajše generacije. Diplomiral (s pohvalo) in magistriral (z nagrado ALUO) je iz fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. S fotografijo se ukvarja že od osnovnošolskih časov. Po gimnaziji in končani diplomi je na magistrskem študiju njegov fokus postal družbeno, tehnološko in zadnje čase predvsem okoljsko angažirana kritika. Sporoča jo skozi svoja dela, pogosto v obliki interaktivnih instalacij, ki raziskujejo robne pogoje fotografskega medija, ga presegajo in prehajajo v druge medije in pristope (video, zvok, projekcija, svetloba, kolaž, avtomatizacija, interaktivnost, raba sodobne tehnologije, glitch ipd.). Trampuž je več let tudi aktiven član gibanja Mladi za podnebno pravičnost, kjer sodeluje predvsem na področju priprave akcij in medijskih vsebin.