maj 19 — junij 30, 2023

Community.env - ECOART Festival

Ema Kobal, DILEMA, Jernej Čuček Gerbec, Carolina De Matthaeis, Nejc Trampuž, artist collective Kvadratni meter

Kurator

Maša Žekš

Skupinska razstava Community.env predstavlja dela mladih umetnic in umetnikov, katerih skupna točka umetniške prakse je prevpraševanje odnosa človeka do okolja, v katerem živi. Letos je to okolje zoženo na koncept mestnega prostora. Zajema predvsem urbanizem, različne mestne površine, skupnostne prostore, parke, tretje krajine, obmestna območja in arhitekturo. Na podlagi ideje o pomenu skupnosti in kakovostnega bivanja v mestnem prostoru na razstavi sodelujejo raznoliki umetniki_ce mlajše generacije, ki se v svoji praksi ukvarjajo z urbanizmom, arhitekturo, okoljevarstvom, človeškim faktorjem, lovljenjem mestnih utripov, nepremičninskim vprašanjem in kvaliteto življenja v mestu.

Razstava sodi v programski sklop tako imenovanega ECOART-a, ki se v prostorih Galerije Y odvija že tretjič zapored. Vsebinsko odpira vprašanja, vezana na ekologijo in okoljsko problematiko, z namenom drugačnega ozaveščanja o lokalnih in globalnih spremembah ter varovanju okolja in družbe. Ekologija kot veda o odnosu organizmov do okolja posledično pritiče tudi urbanemu okolju. Razstava Community.env se navezuje na človeško delovanje znotraj mesta, na skupnostne prostore in javne površine kot so parki, trgi, vrtovi, športne površine, umetniški prostori, večnamenski prostori, pa tudi vmesne lokacije kot so tretje krajine, gradbišča, cestišča, različne zgradbe in obmestni kraji.

Razstava predstavlja različne poglede in prakse v okviru zastavljenega vprašanja oz. problematike in jih predoči na način, ki v danem trenutku adekvatno reflektira likovno govorico in vsebinske fokuse posameznih ustvarjalcev. Ema kobal s prefinjeno tehniko monotipije raziskuje prostore skupnosti kot so parki, sprehajalne poti, nabrežja, drsališča in mestni trgi. S svojo prepoznavno likovnostjo upodobljene prostore in tamkajšnje utripe približa na način, ki spodbuja pozitivno naravnan odnos do le-teh, potencialno željo po obisku ter posledično njihovem ohranjanju. Carolina Da Matthaeis se kot prišlica v Ljubljano ukvarja z alternativnimi urbanimi območji; fotografira pribežališča lokalnih subkultur, grafite, območje Metelkove, Roga in Tobačne s fokusom na kulturno dogajanje, skejtersko kulturo in arhitekturo. Na podoben način se z utripom in delovanjem prostora ukvarja DILEMA. Tandem raziskuje izbran prostor in njegovo topografijo ter proučuje in interpretira najdene predmete, razumljene kot skrivnostne sedimente, ki se skozi čas nalagajo v zgodbovni arhiv. Intermedijski umetnik Nejc Trampuž, ki s prostorom in njegovim delovanjem rad špekulira ter s pomočjo digitalnih kolažev sestavlja utopične urbane krajine, se kolažiranja v priljubljenem žanru solarpunka loti z mislijo na popolno mesto. Jernej Čuček Gerbec javne prostore in mesto obravnava skozi konceptualno prizmo vsakdanjosti, domačnosti in ponavljajočih se dogodkov, vezanih na specifične lokacije in spomine. Umetniški kolektiv Kvadratni meter pa v skladu s svojo aktivistično prakso naslavlja nepremičninsko problematiko in pomembnost kakovostnega bivanja vseh prebivalcev, s fokusom na problematiki omejevanja in izginjanja javnih prostorov. Razstavljena dela v tehnikah kot so kiparstvo, video instalacija, digitalni kolaž, analogna fotografija in performans se vsebinsko dobro ujemajo tudi z lokacijo razstavnega prostora, ki se nahaja v samem centru mesta in le korak stran od legendarnega – zdaj že bivšega – avtonomnega prostora. Naslov razstave se zdaj že tradicionalno navezuje na tehnološko izhodišče oz. programerski ukaz. .env v oziru do razstave zaznamuje potrebo po nenehnem preverjanju in potrjevanju okolja za širšo skupnost.