september 14 — november 18, 2022

Traceback() - 2. ECOART Festival

Bezovšek Sara, Godec Miha, Kosi Janja, Klavžar Slemc Monika, Trampuž Nejc, Žibert Ulla

Kurator

Rea Vogrinčič & Maša Žekš

Traceback()
ECOART Festival

Že drugo leto zapored se bo v Galeriji Y v sodelovanju z dražbeno hišo SLOART odvil t.i. ECOART festival. Ta naj bi povezoval umetnost in tehnologijo z namenom ozaveščanja o lokalnih in globalnih podnebnih spremembah ter varovanju okolja in družbe. Letošnjo skupinsko razstavo sestavljajo raznolika dela šestih domačih umetnikov mlajše generacije; Sare Bezovšek, Mihe Godca, Janje Kosi, Monike Slemc, Nejca Trampuža in Ulle Žibert. 

Letošnja edicija nosi naslov Traceback() in se vsebinsko osredotoča predvsem na nevidne in vidne spremembe vezane na človeško okolje, urbanizem, naravo, medsebojno povezanostjo, soodvisnost in vpetost v družbeno ekonomski sistem. V dialog postavljena dela sama po sebi naslavljajo raznolike tematike, odražajo dvome in postavljajo večplastna vprašanja. Nagovarjajo problematiko tako digitalne kot tudi fizične prenasičenosti, opozarjajo na zadušljivo sodobnost, prepredeno do absolutne onesnaženosti realnega in virtualnega prostora. Umetniška dela številnih medijev prebiramo kot posamezne odgovore ali pa vsaj kot zametke kreativnega razmišljanja o naših dejanjih, spodrsljajih in predvsem napakah.

Ker bližnja prihodnost v številnih pogledih ne izgleda optimistično, smo kot družba prisiljeni evalvirati lastne odločitve in o njih razmišljati nekoliko bolj odgovorno in premišljeno. Poglabljajoči se kaos je namreč posledica prevečih brezbrižnih, sebičnih ravnanj in nenehnega zatiskanja oči. Okoljske naravne katastrofe, propad civilizacije, celo apokalipsa so postale predmet vsakdanjih pogovorov; spremljajo nas na vsakem koraku, v popularni kulturi, v umetnosti, z njimi je nesporno prepleten tudi neuničljiv mehanizem kapitalizma.

Z izbranim naslovom se razstava naslanja na pogost programerski izraz ali ukaz, ki izpiše poročilo in omogoča pregled morebitnih storjenih napak v kodi. Razstavljena dela na razstavi sovpadajo s principom učenja na napakah in nenehnega vračanja h ključnim vprašanjem o naših kiksih, nejevoljni ignoranci ali svetlih možnostih za odrešitev. Sleherno umetniško delo se tako na svojevrsten način opredeli do izbranega problema, skupna pa jim je razpetost med okoljskim aktivizmom, izrazitim cinizmom, humorjem in vdanosti v usodo. Dodatni poduk o potrebni angažiranosti in vsesplošni vpetosti v družbeno dogajanje razvnetijo dela, ki obravnavajo urbani prostor, izginjanje zelenih površin in skupnostnih prostorov ter abnormalen porast gradbišč, parkirišč, trgovskih centrov in tretje krajine; napake, dobesedno odvijajoče se pred našim pragom.

Kuratorici: Rea Vogrinčič in Maša Žekš

Razstavo je organiziral Zavod za razvoj umetniškega trga (Galerija Y) v sodelovanju z ostalimi partnerji.